(+98) 21-46866266

شنبه تا پنج شنبه

info@enginearts.com

با ما در ارتباط باشید

انواع هدرز


هدرز قطعه ای از خودرو است که به جای چدنی اگزوز فابریک ماشین بر روی سرسیلندر نصب می‌شود. با استفاده از این قطعه گازهای حاصل از احتراق درون سیلندرها با سرعت بیشتری تخلیه می‌شوند و همین امر باعث بالا رفتن طول عمر سیلندر و سر سیلندرها شده و همچنین راندمان موتور نیز بالا می‌رود. استفاده از هدرز در خودرو های تیون شده و اسپرت امری کاملا معمول بوده و به صورت گسترده توسط کمپانی های معروف استفاده می‌شود.
یکی از روشهای تقسیم بندی هدرزها با توجه به طول رانرهای آنها است. به طور کلی هدرزها از نظر طول به سه دسته تقسیم می‌شوند.:
1. هدرز طول کوتاه: این نوع هدرزها از نوع فابریک خودرو بلندتر هستند و میتوانند قدرت موتور را افزایش دهند.از آنجایی که در موتورهای به روزتر، فضای خالی داخل کاپوت کمتری وجود دارد، این نوع هدرزها راحتتر نصب میشوند. همانطور که نوع بلند آن برای دور موتورهای بالا مناسب است، نوع کوتاه سرعت گاز خروجی را در سرعتهای پایین بهبود می بخشد.
2. هدرز طول بلند: در هدرزهای طول بلند تاثیر اثر جاروبی (scavenging effect) به خوبی مشاهده می‌شود. علاوه بر آن ، این نوع هدرزها معمولا گرانتر ، سختتر برای نصب و فضابرتر نیز هستند. اما از طرفی مزایای آن بیشتر است همانند: 
بهترین نوع برای مسابقات و راندمان بالا
بهبود گشتاور در بعضی از حالات
بهترین راه برای بالاترین قدرت
وجود سایزهای مختلف و طولهای متفاوت برای نمونه مسابقه‌ای کارکردن در دور موتور متناسب
3. هدرز طول متوسط: این نوع از هدرزها برخی از ویژگیهای هدرز طول بلند و برخی ویژگیهای هدرز طول کوتاه را دارند. طول لوله اولیه آنها از مانیفولد بلندتر است بنابراین می تواند در گشتاورهای پایین و متوسط کارایی خوبی داشته باشد. از آنجایی که طول آن به نسبت بلند نیست، فاصلهی مناسبی را برای خودروهای کف خواب ایجاد میکند.
روش دیگری که هدرزها با توجه به آن دسته‌بندی می‌شوند با توجه به نوع اتصالات لوله ها وخم آنها است.
شرکت انجین آرتز به جهت بهبود راندمان هدرز، از لوله های خمکاری شده به کمک مندرل استفاده می‌کند تا از هرگونه تغییر جهت ناگهانی در لوله و ایجاد فشار بازگشتی به سمت سیلندر جلوگیری نماید. استفاده از زانویی باعث میشود، مسیر حرکت جریان در طول کمتر ناگهان تغییر جهت بدهد و این موضوع باعث خواهد شد تا تمرکز فشار در زانویی به وجود آید. نتیجه آن شکست در زانویی و یا حرکت جریان به سمت پورتهای خروجی سیلندر است.
همچنین نوع اتصالات لوله ها نیز بسیار با اهمیت است. به طور معمول برای خودروهای چهار سیلندر، از دو نوع هدرز 4 به 1 و یا 4 به 2 به 1 استفاده می‌شود.
1. هدرز 4 به 1 : در طراحی هدرزهای 1-4 ، تمامی 4 لوله در یک زمان با یکدیگر  در یک کالکتور ادغام میشوند. بنابر اکثر تستهای داینو، این نوع هدرزها در دورموتورهای متوسط و پایین، قدرت بیشتری تولید میکنند چراکه جریان داخل لوله بهینه تر است. درست است که این نوع هدرزها محدوده ی قدرتی را افزایش میدهند اما در دورموتور های بالاتر این احساس را به شخص میدهند که کمی ضعیفتر از هدرزهای 1-2-4 عمل میکنند.
2. هدرز 4-2-1 : در این نوع از هدرزها، لوله خروجی سیلندرهایی که با یکدیگر 180 درجه اختلاف فاز دارند در ابتدا به هم متصل شده و سپس در طول بیشتر، به هم میرسند. این نوع از هدرزها کمک می کند راندمان حجمی موتور در دور موتورهای بیشتری بالا باقی بماند و نه تنها برای دور موتورهای بالا، بلکه برای دور موتور متوسط نیز ایده آل است. حال اگر این هدرزها از نوع یک تکه باشد، وزن آن نیز سبکتر خواهد بود.
محصولات تولیدی شرکت انجین آرتز در دو نوع هدرز 4 به 1 برای خودروهای پژو پارس با موتور TU5، خودرو پژو 206 با موتور مشابه (تیپ 5 و 6) و نیسان رونیز با موتور K24 و همچنین هدرز 4-2-1 برای خودرو های پراید با موتور M13 و B3 ، تیبا و کوییک، پژو 206 تیپ 5 و 6 با موتور TU5 ، تیپ 3 با موتور TU3، سمند با موتور ملی EF7، پژو پارس با موتور XU7 و یا پژو پارس ELX با موتور زانتیا (1800 تا 2000 سی سی)، موتورهای XU10J4 ,(GTi6) J4R, J4Rs می‌باشد. جهت مشاهده می‌توانید به لیست محصولات شرکت مراجعه کنید.