(+98) 21-46866266

شنبه تا پنج شنبه

info@enginearts.com

با ما در ارتباط باشید

تیونینگ خودرو چیست؟

به طور کلی با در نظر گرفتن اهمیت ایمنی، میتوان راندمان خودرو را با در نظر گرفتن سه حوزه افزایش داد. "شتاب، چرخش و همچنین کاهش سرعت". با ایجاد یک تعادل بین این سه فاکتور مهم می‌توان از خودروی خود راندمان بالاتری دریافت کرد.به عنوان مثال، زمانیکه قدرت موتور خودرو افزایش می‌یابد، احتمال از دست رفتن ترمز و یا خرابی سیستم تعلیق افزایش می‌یابد. 
همچنین زمانیکه موتور برای کارکردن در دور موتورهای بالا تیون می‌شود، اگر دورهای میانی خودرو را به حال خود رها کنیم، در دور موتورهای کم راننده این حس غیرواقعی ای دارد که قدرت موتور در دور موتور کم، کمتر شده است. همچنین با تعویض فقط یک قطعه میزان تنش بر روی اجزای خودرو بالا می‌روند و به بقیه اجزا آسیب میزند. 
اولین قدم برای تیونینگ خودرو درک درستی از نحوه عملکرد خودروهای درون سوز است. روشهای زیادی برای دست یابی به قدرت بالای موتور است، اما با درک درست از نیازمندی های خود می‌توان مسیر درست تیونینگ وسیله نقلیه را پیدا کنید. به عنوان مثال برخی نیازمند آن هستند که خودرو توان بالایی در دور موتورهای میانی داشته باشند تا بتوانند به صورت روزانه از آن استفاده کنند.درحالیکه برخی دیگر هدفشان شرکت در تورنومنتها و مسابقات است. 
در خصوص ساختار پیشرانه خودرو احتراق داخلی میتوان به اجزای اصلی آن اشاره کرد:

1. فیلتر هوا:
همانطور که از اسم این قطعه واضح است، وظیفه‌ی فیلتر کردن هوای ورودی به موتور ماشین را دارد. در این بخش، گرد و غبار و جامدات معلق در هوا فیلتر شده و از ورود آن به خودرو جلوگیری می‌شود. حال برای آنکه هوا رسانی به موتور بهتر شود، باکس دور آن را میتوان حذف کرد. همچین روش دیگر تیون کردن آن استفاده از لوله ها با میزان اصطکاک کمتر است. 

2. جریان سنج هوا:

این سنسور وظیفه دارد تا میزان جریان ورودی به موتور را به کامپیوتر مرکزی خودرو (ECU) گزارش دهد. کامپیوتر خودرو با استفاده از این اطلاعات میزان درست سوخت لازم را محاسبه می‌کند. با تعویض این قطعه با مدلهای دیگر، میتوان میزان هوای عبوری بیشتری به موتور رساند.

3. توربوشارژر:
توربوشارژر از فشار گاز خروجی از گزوز استفاده می‌کند تا توربین را به چرخش درآورد . این توربین به کمپرسوری وصل است که هوای ورودی به موتور را کمپرس کند. در موتورهای با حجم کم، وجود توربوشارژر به کمک موتور می‌آید. حال اگر این توربو به تورو بوست تبدیل شود، میزان بیشتری قدرت از موتور می‌توان به دست آورد.

4. دریچه گاز(Throttle):
دریچه گاز درموتور با باز وبسته شدن خود میزان هوایی ورودی به داخل مانیفولد ورودی هوا کنترل می‌کند. در سیستمهای قدیمی دریچه های گاز به صورت مکانیکی عمل می‌کردند، اما امروزه انواع مختلفی دریچه گاز برقی وجود دارد. با افزایش قطر داخلی دریچه گاز میتوان میزان هوای ورودی را افزایش داد و دردریچه گازهای برقی روشهای متنوع دیگری وجود دارد که به وسیله آن می‌توان به تیون کردن خودرو کمک کرد. 

5. مانیفولد ورودی هوا:
مانیفولد ورودی هوا جایی است که هوا قبل از ورود به سیلندرها درآن ذخیره می‌شود. هدف اصلی این قطعه آن است که میزان هوای کافی سیلندرها را تغذیه کند. بسته به نوع تیونینگ میتوان این قطعه را تغییر داد تا راندمان بیشتری از موتور دریافت کرد. 

6. میل سوپاپ: 
میل سوپاپ ها توسط میل لنگها از طریق تسمه تایم به حرکت درمی‌آید و زمان باز و بسته شدن ولوها را مدیریت می‌کنند. حال با تعویض میل سوپاپ فابریک موتور با انواع دیگری که میزان لیفت و دیوریشن بالاتری دارند، میتوان به قدرت موتور افزود. این روش تیون خودرو معمولا برای خودرویی هایی کاربرد دارد که نیاز است میزان راندمان بالایی داشته باشند و یا مجهز به سیستم توربوشارژر هستند. استفاده از میل سوپاپ با لیفت و دیوریشن بالاتر در تمامی دور موتورها کارایی دارد.

7. ولو:
بر روی سرسیلندر ولوهایی وجود دارند که با باز شدن آن مخلوط سوخت و هوا وارد سیلندر میشود. بعد از عمل احتراق، ولوهای خروجی باز میشود و گازهای حاصل از احتراق را به بیرون هدایت می‌کند. با تقویت فنرهای ولوها، خیلی از تیونر ها حرکت ولوها را دقیقتر و سریعتر می‌کنند.

8. شمع (Spark Plug):
شمع خودرو با جرقه زنی، مخلوط هوا و سوخت کمپرس شده را آتش زده و باعث انبساط ناگهانی گاز می‌شود. تمامی شمع ها محدوده‌ی حرارتی دارند و حال با افزایش این محدوده میتوان به بهبود عملکرد موتور کمک کرد. البته برخی مواقع میزان دما بالا ممکن است باعث جرقه زنی نا همگون (misfire) شود.

9. سیلندر(محفظه احتراق): 
سیلندر، محفظه ای استوانه‌ای شکل است که پیستون درون آن حرکت می‌کند. به فضایی که ولوها و میل سوپاپ در آن نگهداری می‌شود، سرسیلندر می‌گوییند. اما پیستون و میل لنگ به بلوک سیلندر متصل هستند. حال با افزایش حجم سیلندر و استفاده از پیستون بزرگتر، حجم موتور را میتوان افزایش داد. این روش یکی از مراحل سخت تیونینگ است.

10. پیستون:
انفجار داخل سیلندر، پیستون موجود در آن را به پایین می‌راند. حلقه‌های پیستون نیز دور پیستون را آبند میکنند. در صورتی که قدرت موتور افزایش یابد دیگر پیستون نمی‌تواند در مقابل نیروهای وارده مقاومت کند. با متنلسب کردن وزن هر پیستون با بالانس موتور، عملکرد مناسبی میتوان از پیستون گرفت. 

11. میل اتصال (connecting rod):
میل اتصال یا به سادگی "رود Rod" ، پیستون را به میل لنگ وصل می‌کند. رود حرکت خطی را به حرکت دورانی تبدیل می‌کند. از آنجایی که این قسمت تحت تنش بسیار بالایی است، اولین قسمتی است که ممکن است شکست درآن رخ دهد. برای تقویت این قسمت نیاز است از طرحهای خاصی استفاده کرد. همانند پیستون، بالانس کردن وزن در رود بسیار تاثیر گذار است.

12. میل لنگ :
محوری که در آن حرکت خطی به حرکت دورانی تبدیل می‌شود، میل لنگ نامیده می‌شود. وزنه به این قسمت اضافه شده تا بالانس وزنی ایجاد شود. از طرفی نیز حرکت آن نرم شود. آنچه در این قطعه دارای اهمیت است، دوام بالای قطعه همراه با بالانس کردن وزن برای هر سیلندر است.

13. مانیفولد خروجی:
این بخش از سیستم موتور گازهای خروجی را از داخل هر سیلندر جمع می‌کند و به بیرون از مجموعه هدایت می‌کند. میزان طول و نحوه‌ی طراحی و اتصالات آن بسیار دارای اهمیت است و شدیدا عملکرد موتور را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مانیفولد خروجی را میتوان با هدرز جایگزین کرد. با همسان سازی طول هر لوله برای هر سیلندر میتوان به افزایش قدرت کمک کرد. از طرفی نیز با توربوشارژرها خیلی مهم است که مانیفولد مناسب با آنها مورد استفاده قرار گیرد.

14. کاتالیزور:
کاتالیزور بر روی سیستم خروجی نصب می‌شود تا از ورود گازهای خطرناکی همچون کربن مونوکسید، Nox و دیگر گازهای مشتق هیدروکربن به اتمسفر جلوگیری کند. با توجه به اینکه داخل کاتالیزور تعداد زیادی سوراخ وجود دارد، تاثیر معکوس بر روی عملکرد خودرو دارد. با تعویض کاتالیزور با کاتالیزهای اسپرت که دارای سوراخهای بزرگتر میتواند اثر سوء آن را بر روی موتور کاهش دهد. 

15. مافلر: 
مافلر گازهای خروجی را به انتهای سیستم اگزوز هدایت کرده و در این حین نیز صدای آن را کاهش می‌دهد. خودروهای استاندارد علاوه بر مافلر یک کاهنده صدا نیز دارند. با افزایش قطر لوله مافلر و افزایش زاویه خم ها در مافلر میتوان باعث کاهش اصطکاک و در نهایت افزایش قدرت شود. صداخفه کن ها انواع و اقسام مختلفی دارند بنابراین وجود مافلر علاوه بر کمک به افزایش کارایی موتور، بر روی زیبایی خودرو نیز تاثیر گذار است.
پنج اقدام اصلی که میتوان به کمک آن راندمان موتور را بالا برد استفاده از کیت مکش، سیستم اگزوز، توربو کردن خودرو، مدیریت سوخت و ریمپ و در نهایت سیستم جرقه زنی بسیار دقیق است. شرکت انجین آرتز با سالها تجربه اقدام به تولید سیستم اگزوز افترمارکت و تیون شده کرده است که با مراجعه به لیست محصولات ما میتوانید نوع هدرز و اگزوز مد نظر خود را مشاهده و سفارش دهید.